• head_1.jpg
  • head_2.jpg
  • head_3.jpg
  • head_4.jpg

Манастирът, който е трети по големина в България, е разположен живописно на брега на река Черни Осъм до село Орешак, на 10 км от Троян. Основан е около 1600 г. (игумен Калистрат), възможно и преди това. Преданието говори за монаси от Атон, които отиват във Влашко със светинята на манастира - чудотворната икона на Богородица Троеручица, която е копие на старата чудотворна икона в Хилендарския манастир (XIV век ). 

Троянски манастир
BY W. ROBRECHT
HTTP://WILROB.ORG, CC BY-SA 3.0, 
HTTPS://COMMONS.WIKIMEDIA.ORG/W/INDEX.PHP?CURID=2029982

Богато украсени, интериора и екстериора на църквата са рисувани между 1847 и 1849 от Захари Зограф. Един изключително спорен и обсъждан ход, който Зограф прави е да изрисува образа си около един от прозорците в задната част на църквата.

Жилищните корпуси на Троянския манастир са изградени от дърво във възрожденски стил.

Васил Левски основава тук частен революционен комитет и в създадения музей може да се види скривалището му и да се научи повече за дейността му там.

В Троянския манастир е бил послушник и българският патриарх Максим, който e погребан в манастирската църква зад иконата на Св. Богородица Троеручица.

На 15 август всяка година, когато е празника Голяма Богородица е и празник на манастира. Хиляди хора от цялата страна идват тук за да запалят свещ за здраве и сбъдване на мечтите си пред чудотворната икона. 

Семеен хотел
CC BY-SA 3.0, 
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=540538

TOP