Развлечения

Музей "Ханче"

Разположен в центъра на село Чифлик и на 100 м. от Семеен хотел Чифлик Хилс, е историческа къща музей.

Запазенa от 1876 г., когато българският революционер Тодор Каблешков, заедно с четата, е заловен и свален в ханчето, където са държани 2 нощи, преди да бъдат преместени в ловешкия затвор, за да бъдат екзекутирани. Интериорът на къщата е забележително запазен, показващ традиционния стил на живот за периода.

Входът е безплатен. Всеки е добре дошъл да го посети и да научи малко повече за нашата история. 

Троянски манастир

Манастирът, който е третият по големина в България, е живописно разположен на брега на река Черни Осъм близо до село Орешак, на 10 км от Троян. Основан е около 1600 г. (абат Калистрат), вероятно преди това. Легендата говори за монаси от Света гора, които отиват във Влашко със светилището на манастира – чудотворната икона на Божията майка Троеручица, която е копие на старата чудотворна икона в Хилендарския манастир (XIV век). 

Арката на свободата

Близо до Троянския проход се намира паметникът „Арка на свободата” – на връх Горалтепе (1595 м), разположен на 15 минути източно от най-високата точка на прохода Беклемето. Паметникът представлява масивна конструкция от бетон с височина 35 метра.

Арката е посветена на „Руските и съветските освободители“. Към южната страна на билото има тесен асфалтов път. Паметникът е на място, от което на север са долините на Бели Осъм и Троян, а на юг се разкрива гледка към Средна гора, Родопите и Рила планина. В другите две посоки – на изток и на запад – можете да видите най-известните върхове на Стара планина, включително най-високия връх Ботев.

„По пътя към еделвайса“

Непосредствено в края на село Чифлик минава екопътеката „По пътя към еделвайса”, която води до резерват „Централен Балкан”. Този пешеходен маршрут е от 870 до 1600 м надморска височина.

Има няколко маршрута с различна трудност за различни възможности за туристите да стигнат до това изключително място. Близо до хижа Хайдушка песен е мястото, където е заловен Тодор Каблешков. 

Природонаучен музей

Една от най-атрактивните забележителности в Черни Осъм е Природонаучният музей. Основан е през 1956 г. от местния учител по биология Илия Христов и неговите ученици. През 1977 г. колекцията е преместена в специално пригодена сграда, която през 1992 г. придобива статут на природонаучен музей.

Духът на Централна Стара планина е уловен в трите зали на музея. Има повече от 700 пълнени животни, обитаващи горите, върховете и реките на планината. Най-забавно е атракционната зала. Съдържа различни бозайници и птици, хищници и тревопасни животни. Докато посетителите минават покрай експонатите, те могат да чуят звуците и песните на всеки бозайник, влечуго и птица. 

Ски писти

Около 20 км. от село Чифлик, преди прохода на прохода Троян – Кърнаре, от страната на троянската част на планината, се намира курортното село Беклемето. Има удобни планински терени за зимни и летни преходи, на запад до Козя стена, Хайдушка песен, Ехо и връх Вежен. На Богородица Троеручица, която е копие на старата чудотворна икона в Хилендарския манастир (XIV век).

Многобройните възможности за туристически пътеки и ски писти правят този район привлекателен туристически център през всички сезони на годината. Най-добрата писта за биатлон и ски бягане, одобрена от международните организации за биатлон и ски бягане с дължина 2, 3, 5, 7 и 10 км, се намира в Беклемето. Трите писти с обща дължина около 2 км. имат лифтове и отговарят на стандартите за алпийски ски, има и топографска карта за лятно ски ориентиране с маршрут от 120 км.